In memoriam: Milan Kangrga- odlazak najvećeg hrvatskog filozofa
Što je komunizam bez brkova
CHE

Visitor No. 173343

HEROINE NOB-A
Heroine NOB-a: Persa Luke Bosanac
19.05.2006. (Komandant Komunjara)

Ni pola godine nije bila u brigadi, ni pola godine nije ratovala s puškom u ruci, a postala je heroinom. Jer, bojati se nije znala, nije htjela!

Kad je njena XVII udarna brigada u ožujku 1943. napala njemačke jedince na Psunju, trebalo je jurišati preko prostora po kojem je neprijateljsko oružje zasipalo kišu metaka, mina, granata...čeličnu kišu toga ubojitog zrnja...

Dvadeset i jednogodišnja Persa jurišala je poput iskusnog ratnika, sklanjajući se za stabla, pa onda, opet naprijed...Trajala je ta borba cijeli dan, a Persa je svojom hrabrošću zadivila već očvrsnule borce. Vidjevši je kako znalački - ali i nesvakidašnji hrabro - ratuje, komesar ju je zapitao: "Zar se ne bojiš da ćeš poginuti?" Odgovor je iznenadio i komesara: "Ja se, druže komesaru ne znam bojati!" I kada su navečer borci XVII udarne brigade uspjeli skršiti neprijateljski otpor i jurnuti u njihove rovove, među prvima koji su s bajunetama skočili među preostale neprijateljske vojnike bila je i Persa.

Nije dugo bila u jedinici, ali je vrlo brzo postala primjerom svim borcima. Nije bilo bitke u kojoj ona nije bila u prvim redovima. Sve do 13. lipnja 1943., do napada na jako neprijateljsko uporište Sirač. I kod tog napada Persa se nije znala bojati. Kada je smrtno pogođen puškomitraljezac, Persa je skočila, pod kišom metaka, da uzme puškomitraljez. Znala je koliko mnogo to oružje znači za njenu jedinicu. I onda, u jednom trenutku, kad se iza zaklona malo podigla da bi bacila bombu. Neprijateljski ju je metak iznenadio.

Persa Bosanac rođena je u Čeralijama, kod Podravske Slatine, u seljačkoj obitelji. Nikad u toj obitelji nije bilo ničega dovoljno i mlada Persa se nagladovala i naradila i naplakala.

Kao mala djevojčica moral je raditi teške ratarske poslove, a kad je porasla bavila se kućnim poslovima.

Duboko se u njenu svijest, kao i u cijele njene obitelji, uvukla spoznaja o nepravdi nenarodnog režima. I zato, kada je buknuo ustanak, cijela ga je obitelj Bosanac svesrdno pomagala. Persin otac gine od neprijateljske nagazne mine, a ona sama sudjeluje u svim akcijama za pripreme ustanka u svom podravskom kraju.

Oslobodilačka se borba već rasplamsala, a Persa je po zadatku djelovala u pozadini, obavljala mnoge složene poslove. Mladoj i hrabroj djevojci nije se to sviđalo, htjela je uporno biti borac u jedinici. Tražila je da ide i u odred. Naposljetku, vidjevši tu njenu odlučnost da se bori puškom, udovoljeno joj je i sredinom siječnja postala je borac XVII udarne brigade. S brigadom je sudjelovala u borbama za Voćin, Podravsku Slatinu, Đulovac, Garešnicu, Viroviticu, Veliku... Brzo je zbog svoje odvažnosti postala desetarka, a zatim i vodnica.

Nije bilo ni jedne akcije brigade bez Perse. Kao da je slutila da će neprijateljski metak brzo doći, i da zato treba jurišati, jurišati, tjerati neprijatelja s tla svog zavičaja...

 Ispiši članak

Kako biste ocijenili dosadašnji rad FM-a Pregrade?

         

SDP predstavio planzamlade@sdp.hr
ZAVRŠILA HUMANITARNA AKCIJA "BOŽIĆ ZA SVE"
1. Božićni Pub Kviz
Novi potpredsjednik FM SDP KZŽ
Humanitarni turnir u beli
Obilježen Međunarodni dan žena
Politička škola FM SDP Hrvatske
Svjetski dan socijalne pravde

Stranica:
1 2 3 4 > >>