In memoriam: Milan Kangrga- odlazak najvećeg hrvatskog filozofa
Što je komunizam bez brkova
CHE

Visitor No. 173338

HEROINE NOB-A
Heroine NOB-a: Rajka Franje Baković
29.01.2006. (YAHblessMe)

Rajka Baković rođena je u Boliviji u obitelji iseljenika s Brača. Cijela se obitelj 1921. godine vratila u domovinu i nastanila u Zagrebu. Rajka je završila osnovnu školu i gimnaziju i upisala se na Filozofski fakultet. Bila je bistra i nadarena djevojka, s izoštrenom voljom za učenje. Pošto je poslije očeve smrti materijalno stanje u obitelji bilo loše, starija sestra Zdenka počela je 1939. voditi kiosk (trafiku) u Nikolićevoj ulici 7, kako bi sestri omogućila studij.

Još u gimnazijskim danima Rajka se uključila u napredni srednjoškolski pokret. Pop prirodi osjetljiva i temperamentna, oduševila se za pokret i sve aktivnije sudjelovala u njemu. Za vrijeme studija njena je aktivnost u omladinskom i studentskom pokretu postala još čvršća. Rajka je bila uvijek vesela, otvorena, pristupačna, puna života i uživala je povjerenje i simpatije svojih vršnjakinja i vršnjaka. Ali i ne samo njih. Na zadacima što ih je dobivala pokazala se sposobnom i hrabrom i 1941. godine postala je članica SKOJ-a.

Bila je to kruna njezine dotadašnje aktivnosti koja se odvijala u studentskim udruženjima, ženskom pokretu, na predavanjima i izletima. Bila je izuzetna agitatorka.

Rajka i mlađi brat Mladen pomagali su često sestri Zdenki u vođenju kioska. A kiosk je već od prvog dana - kako su je vodile sestre Baković - sastajalište komunista i svih naprednih Zagrepčana. U njoj su se ostavljale poruke, paketi i dogovarali sastanci.

U ljeto 1941. sekretar CK KPH Rade Končar dao je dužnost Zdenki Baković da kiosk ubuduće bude isključivo partijska veza, a od jeseni veza s partizanima. Tu su dolazili partizanski kuriri, odnosili materijal a donosili poštu.

Rajka je zajedno sa sestrom uspješno vodila kiosk i obavljala delikatan partijski zadatak. Sve do noći 20. prosinca kada su ustaški agenti nahrupili u njihov obiteljski stan u Gundulićevoj ulici i uhapsile obje sestre i brata. Ponijeli su i ključeve kioska i nekoliko dana za redom naizmjence sestre dovodili u kiosk da rade, a sami su postavili zasjedu. Kad je Rajka trećeg dana dovedena u kiosk, bila je već strašno izmučena, jedva je stajala na nogama, više puta se onesvijestila...Uspjelo joj je da kući pošalje poruku: "Grozno nas muče, ne mogu više."

Rajka je ipak izdržala i više. Nikoga nije odala, nitko nije provaljen.

Pet su je dana ustaški agenti zvjerski mučili i već polumrtvu donijeli u bolnicu na Sv. Duh, gdje je ubrzo izdahnula od teških povreda.

Rajka i njena sestra Zdenka herojski su izdržale sve muke i herojski umrle.

 Ispiši članak

Kako biste ocijenili dosadašnji rad FM-a Pregrade?

         

SDP predstavio planzamlade@sdp.hr
ZAVRŠILA HUMANITARNA AKCIJA "BOŽIĆ ZA SVE"
1. Božićni Pub Kviz
Novi potpredsjednik FM SDP KZŽ
Humanitarni turnir u beli
Obilježen Međunarodni dan žena
Politička škola FM SDP Hrvatske
Svjetski dan socijalne pravde

Stranica:
1 2 3 4 > >>